Columnistenmarathon, Volkskrant, 12 januari 2015

Columnistenmarathon, Volkskrant, 12 januari 2015

Het publieke debat heeft zich binnen vijf dagen rondgeredeneerd.

Het begon met een volkseruptie à la MH17. Het land kolkte van emotie. Inwoners van Nederlandse steden ventileerden hun woede in demonstraties, een burgemeester riep ‘rot toch op’ en de premier stak een clichéspeech af rond de woorden ‘vrijheid’ en ‘democratie’.

Meteen al waren er columnisten die een andere blik durfden te werpen op de aanslag op redacteuren en cartoonisten van Charlie Hebdo in Parijs. Zij schreven ‘Même Geert Wilders est Charlie’ (Bert Wagendorp), vroegen zich af waarom destijds niemand voor de gearresteerde Gregorius Nekschot is gaan scanderen op de Dam (Sheila Sitalsing), of stelden voor te stoppen elke moslim als een schoolmeester op de schouder te tikken en de retorische vraag te stellen of hij of zij zich al van de gebeurtenissen heeft gedistantieerd (Joost Zwagerman).

Dergelijke nuances waren afgelopen weekend nog in de minderheid. Het zou tot maandag duren voor er in de krant een rigoureuzer ander geluid zou staan. Hoe schoon is het blazoen van de politici die zondag in Parijs vooraan liepen in de marche républicaine? Bovendien: er is geen beschaving zonder taboes, en fatsoen moeten we niet verwarren met vrijheidsbeperking. Ongeveer daar op het spectrum stonden we ook al vóór de aanslag op Charlie Hebdo.

COLUMNISTENMARATHON: BOS VERSUS BUWALDA

Gisteren wijdde de Volkskrant vier pagina’s aan een columnistenmarathon. Op zondag waren columnisten en tekenaars bijeengekomen om in tweehonderd woorden dan wel een spotprent te voorspellen wat het jaar 2015 ons zal brengen.

Een van de columnisten was Wouter Bos. In zijn bijdrage kijkt hij terug op de gebeurtenissen in Parijs en de reactie daarop. Bos toont zich ontstemd over de column van Peter Buwalda die een paar dagen daarvoor in de Volkskrant had gestaan. ‘Werden hier de affaires rond Charlie Hebdo en Zwarte Piet echt vergeleken? Stond Quinsy Gario eind november soms met een kalasjnikov bij de intocht van Sinterklaas?’ vraagt Bos zich af. Hij maant ons dader en slachtoffer niet door elkaar te halen.

MISVERSTAND

Jammer voor Bos is dat hij in de krant stond op maandag, de dag waarop er juist weer wat ruimte kwam voor terughoudendheid. Tragisch is dat hij Buwalda niet goed blijkt te hebben gelezen.

Peter Buwalda vergeleek in zijn column de tegenstanders van Zwarte Piet niet met de daders van de aanslag in Parijs, nee, hij vergeleek de tegenstanders van Zwarte Piet met degenen die nu zeggen Charlie te zijn, die nu op de barricaden staan en om het hardst roepen om het recht om in dit land te beledigen wie ze maar willen. Buwalda verwees naar Prem Radhakishun bij De Wereld Draait Door.

Goethe schreef het ooit al: er gaat in de wereld misschien wel meer verkeerd door misverstand dan door slechtheid. De column van Wouter Bos is een goede aanleiding om nog eens te verwijzen naar de toch al trefzekere aanbeveling door De Speld: afschaffing van vrijheid van meningsontvangst.