Blood Swept Lands And Seas of Red

Tower of London – Blood Swept Lands and Seas of Red, poppies.hrp.org.uk

Het lijkt wel een tekening uit een kinderboek van Sjoerd Kuyper. Hoewel het pas over vier jaar écht toepasselijk zou zijn, is Remembrance Day vandaag opgeluisterd met de voltooiing van Blood Swept Lands and Seas of Red,  een kunstinstallatie bij de Tower of London.

888.246 klaprozen

Kunstenaar Paul Cummins en podiumontwerper Tom Piper hebben rond de Tower 888.246 klaprozen van keramiek bevestigd, eentje voor elke in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Britse soldaat (al bestaan daarover ook andere statistieken). De eerste poppies werden begin augustus ‘geplant’, de laatste even voor elf uur vanochtend.

kunstinstallaties: ‘blink and you’ll miss them’

Na vandaag wordt de boel weer afgebroken: een installatie is immers tijdelijk. De klaprozen zijn stuk voor stuk verkocht voor het goede doel en leven zo voort als breder project. Een bestemming als gedenkplaats heeft het kunstwerk in zo’n korte tijd nauwelijks kunnen verwerven. ‘Blink and you’ll miss them’, kopte de BBC boven een artikel over tijdelijke herdenkingsmonumenten, zoals recent ook de verlichte ballonnen op de plek van de Berlijnse muur. Sommigen betreuren dat. Er is een petitie gestart om de klaprozeninstallatie langer te behouden, al zijn de kunstenaars daar zelf op tegen.

Het is net als met magnolia’s: waar mijn moeder klaagt dat je er niks aan hebt omdat ze maar een week bloeien (en vervolgens in de tuin een hoop rotzooi geven), stelt geliefde S dat dit nu precies de charme is van de boom. Eén intense week per jaar en dan is het weer voorbij.

Wij allen zullen niet meer naar Londen kunnen reizen om de installatie met eigen ogen te zien. Gelukkig zullen online de foto’s nog wel een tijdje blijven bestaan.