De handen van Alexis Tsipras, NOS, 26 januari 2015

De handen van Alexis Tsipras, NOS, 26 januari 2015

Al een dag na de verkiezingen hadden de Grieken een nieuwe premier. Het NOS Journaal toonde beelden van de beëdiging van Alexis Tsipras, leider van Syriza.

Na Karolos Papoulias, de president van Griekenland, was het de beurt aan Tsipras om zijn handtekening te zetten. De blik van pennenliefhebbers moet zijn blijven hangen aan het schrijfgerei waarmee Tsipras het document ondertekende.

Het is een geliefde pen bij historische momenten. Obama, Poetin, Sarkozy – politici en staatshoofden die voor het oog van de wereld hun krabbel zetten doen dat graag in stijl: met een vulpen van Mont Blanc. Pennen van dit merk zijn herkenbaar aan de witte ster boven op de dop, als sneeuw op een bergtop.

Het bedrijf Mont Blanc werd begin twintigste eeuw opgericht door een bankier uit Hamburg en een ingenieur uit Berlijn. Alexis Tsipras, de Griek die een bom wil leggen onder de trojka, ondertekent zijn premierschap met een van oorsprong Duitse pen.

Duits.

Wat kunnen we hierin hineininterpretieren? Cynici zullen beweren dat Griekenland de Duitsers letterlijk en figuurlijk onder de duim heeft. Ironici zullen lachen om de ondergang die mede met Duitse middelen in gang wordt gezet. Maar optimisten zullen in de vulpen een gunstig teken zien. Een knipoog van Tsipras zelf, een handreiking aan de EU. We hebben elkaar nodig, lijkt de premier te zeggen. De soep hoeft niet zo heet gegeten te worden als zij wordt opgediend.