Taal, betekenis en actualiteit

GK-semantiekprijs_logoDe Gerrit Komrij-semantiekprijs is tweemaal uitgereikt, in 2014 en 2015. De opdracht ging over taal en betekenis, in een actueel onderwerp.

De GK-semantiekprijs riep ik in de zomer van 2012 in het leven, als grap voor twee taalfetisjisten. De prijs ontleent zijn naam aan die allereerste opdracht. Gerrit Komrij was zojuist overleden, aanleiding om aan de twee taalliefhebbers te vragen om de woorden goudlamé en spangen creatief te interpreteren, uiteraard zonder woordenboek. De twee woorden komen voor in een lied van Boudewijn de Groot, Kinderballade, waarvan Komrij de tekst schreef. Na twee privé-edities vond de GK-semantiekprijs via deze website een groter platform.

GK-semantiekprijs 2015

De persconferentie van de Britse premier David Cameron na de aanslagen in Parijs kon na een column van prof. dr. Rob de Wijk niet meer glashelder geïnterpreteerd worden. ‘Nuus som tuus onsomble’ [sic] werd het motto bij de opdracht voor de GK-semantiekprijs 2015.

Rob de Wijk (foto: HCSS)

Rob de Wijk (foto: HCSS)

De jury voelde zich vereerd dat Rob de Wijk zelf gastjurylid wilde zijn. Samen met Ankie Lok, juryvoorzitter en oprichter van de prijs, boog De Wijk zich over de inzendingen. De winnende inzending is van de hand van D. Alverti. Haar uiteenzetting ‘Samen “gegeten”, samen verantwoordelijk’: de verschuiving van politieke verantwoordelijkheid verwijst naar een uitspraak uit de Griekse crisis. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking, op 1 april 2016. Juryvoorzitter Ankie Lok en gastjurylid Rob de Wijk leidden deze feestelijke avond.

GK-semantiekprijs 2014

Een dubbelzinnig antwoord van defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert op de vraag of Nederland in oorlog is werd de aanleiding voor de opdracht bij de GK-semantiekprijs 2014. Onder het motto ‘De wartaal van Jeanine’ moesten deelnemers hun visie tonen op het militaire (taal)landschap anno 2033, honderd jaar nadat in Duitsland de nazi’s aan de macht kwamen. De prijs werd gewonnen door Jenda Terpstra, met haar toneelstuk De Koning en de Revolutionair. Een Klucht. Lees meer over de GK-semantiekprijs 2014 >>

Volg de GK-semantiekprijs

Nieuws over de GK-semantiekprijs volg je via het Twitter-account van de juryvoorzitter. De GK-semantiekprijs heeft een eigen Facebookpagina.