Premier David Cameron (persconferentie 14 november 2015); Rob de Wijk (foto: HCSS).

Premier David Cameron (persconferentie 14 november 2015); Rob de Wijk (foto: HCSS).

‘Nuus som tuus onsomble’ [sic]

Bovenstaande woorden sprak de Britse premier David Cameron tijdens een persconferentie op 14 november 2015 (‘Nous sommes tous ensemble’, met Engelse tongval). Een etmaal eerder had Rob de Wijk in zijn column in Trouw een analyse gegeven die heel anders doet vermoeden over Britse en Europese saamhorigheid. Tussen de column van De Wijk en de persconferentie van Cameron lag een cruciale gebeurtenis: de aanslagen in Parijs, op de avond van 13 november. De column van De Wijk stelt de woorden van Cameron in een onbegrijpelijk daglicht. Over deze talige neteligheden ging de opdracht van de Gerrit Komrij-semantiekprijs 2015.

Winnaar en uitreiking

De winnende inzending is van de hand van D. Alverti. Haar uiteenzetting ‘Samen “gegeten”, samen verantwoordelijk’: de verschuiving van politieke verantwoordelijkheid verwijst naar een uitspraak uit de Griekse crisis. De jury prees Alverti’s ‘fijnzinnige taalgevoel’ en de ‘contextuele toelichting’ in haar inzending.

De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking, op 1 april 2016. Juryvoorzitter Ankie Lok en gastjurylid prof. dr. Rob de Wijk leidden deze feestelijke avond.

Gastjurylid: prof. dr. Rob de Wijk

Rob de Wijk (foto: HCSS)

Rob de Wijk (foto: HCSS)

De jury van de GK-semantiekprijs 2015 werd vereerd met een gastjurylid: prof. dr. Rob de Wijk. Samen met Ankie Lok, juryvoorzitter en oprichter van de prijs, heeft De Wijk zich gebogen over de inzendingen.

Prof. dr. Rob de Wijk (1954) is directeur van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). Daarnaast is hij hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden en voorzitter van de Denktank Nationale Veiligheid. De Wijk heeft een wekelijkse column in dagblad Trouw.

Wat is de GK-semantiekprijs?

De GK-semantiekprijs wordt jaarlijks uitgereikt en is te winnen bij een opdracht over taal en betekenis in de actualiteit.