Commentaar van Laura de Jong in de Volkskrant, 8 juni 2015

Commentaar van Laura de Jong in de Volkskrant, 8 juni 2015

Onderwijsminister Jet Bussemaker vindt het gek dat iedereen met een vwo-diploma naar de universiteit wil (de Volkskrant, 6 juni). ‘Wat mij stoort is dat iedereen altijd maar ‘hogerop’ wil,’ zegt Bussemaker in het interview, een uitspraak die op de voorpagina werd uitgelicht.

Wie het interview met aandacht leest concludeert dat Bussemaker dit iets genuanceerder stelt. De aard van haar ergernis is gelegen in het onderwijssysteem, dat de wens om hogerop te raken zou scheppen en in stand zou houden. De minister heeft vergezichten van hokjesloos onderwijs: geen ultiem predicaat ‘universiteit’ of ‘hbo’, en daardoor geen race meer naar het hoogste diploma. In plaats daarvan wil zij onderwijs op maat bieden, een persoonlijk pakket met vakken op diverse niveaus naar smaak en capaciteiten van de student.

In het Volkskrant-commentaar daags erna trekt Laura de Jong van leer tegen de uitgelichte uitspraak van Bussemaker. Het commentaarstuk laat zien dat een krant in haar eigen framingval kan trappen.

Interessanter bovendien dan de discussie over de uitwerking, zoals het commentaarstuk die voert, is de redenering zelf. Bussemaker meent dat hokjesloos onderwijs de menselijke aard kan foppen: wij willen allemaal hogerop, tenzij we een aanbod op maat krijgen.

Ik zie meer mogelijkheden voor het praktische egalitarisme van Bussemaker, bijvoorbeeld binnen de immigratieproblematiek. Laat Europese politici aan bootvluchtelingen uitleggen dat zij een leven op maat hebben gekregen. Hogerop willen hoeft niet meer.