Poetin_Merkel_G20_oogrol

De oogrol van Merkel tijdens de G20.

Tijdens de G20 in Hamburg rolde Merkel met de ogen naar Poetin. Het internet oordeelde unaniem dat Poetin stond te ‘mansplainen’.

Wie de hele interactie bekijkt, ziet dat Poetin eerst vier keer met de vinger recht naar voren prikt. Daarna maakt Merkel een handgebaar: een soort stopteken, dat ze in een curve omhoog laat afvlakken. Poetin denkt een tel na en schudt zijn hoofd. Ook Merkel schudt dan heel kort haar hoofd, waarna Poetin met wijsvinger en vlakke hand het stopgebaar van Merkel nabootst. Op dat moment rolt Merkel met de ogen.

Wat de wereldleiders met hun gebaren uitbeeldden, weten we niet. Roebel- en eurokoersen, verwacht beleid van Trump, een kernproef van Noord-Korea, misschien wel de baan van een BUK-raket.

Is het denkbaar dat Merkels mimiek niet Poetin zelf betrof, maar een gezamenlijk perspectief illustreerde? Rollen met de ogen kan immers ook een teken van verstandhouding zijn, om duidelijk te maken dat het besprokene inderdaad belachelijk of ondenkbaar is. Maar zo’n uitleg van het Duits-Russische onderonsje past natuurlijk niet in ons gangbare conflict- en genderframe. ♦