De ranglijst van het jaar

Gedurende de jaren tien van de eenentwintigste eeuw verscheen eind december de oudejaarslijst: de ‘recensie’ van het afgelopen jaar.

Wat stond erin?

Dat was elk jaar natuurlijk weer een verrassing. Een greep uit de besproken onderwerpen: beste grap, onzorgvuldigste taalgebruik, slechtste horecagelegenheid, beste citaat, onbegrijpelijkste onderhandeling, beste foto, lelijkste/mooiste tentoonstelling, films, boeken (fictie en non-fictie) en prettigste schuttingtaal.

Lagen de onderwerpen vast?

Nee: wat het jaar brengt is telkens nieuw, de categorieën van de oudejaarslijst pasten zich daarom telkens aan. Sommige categorieën bleven hoge ogen gooien, zoals mooiste boeken, films en vogels. Andere kwamen (gelukkig) incidenteel voorbij, zoals smerigste plee en beste exit.

Waarom is de lijst gestopt?

De oudejaarslijst was een fenomeen sinds 2011 (de eerste twee edities in exclusieve briefvorm, die je niet op deze site vindt). Zo ging de lijst vrijwel gelijk op met het decennium. Editie 2019 markeerde het einde van deze traditie. De jaren twintig brengen vast weer iets nieuws!

Lees ze allemaal terug: